tiistai 15. maaliskuuta 2016

Vanhan matkailuvaunun kunnostus

Meillä on ollut jo vuosia käytössä todella ihana 30-vuotias retro-matkailuvaunu, jolle päätimme nyt antaa täydellisen uudistuksen. Meitä on kaksi aikuista ja kaksi koiraa, matkailuvaunumme seisoo vuoden kesäpuoliskon Pohjois-Saksan rannikolla, Eckernfördessä, missä vietämme viikonloput ja joskus myös kesälomamme. Meillä on myös etuteltta, jossa on keittiö sekä ruokailutila.

Vaunu on noin 5 metriä pitkä, eli siihen mahtuu parisänky, wc, keittiö (keittoalue) ja ruokailutila, jonka voi tarvittaessa muuttaa parisängyksi. Halusimme muuttaa ruokailutilan eräänlaiseksi  "olohuoneeksi" kevään ja syksyn kylmiä iltoja ajatellen. Ruokailutilaa emme vaunussa tarvitse, mutta halusimme kuitenkin pitää yhden makuupaikan vierailijoita varten.

Projektille on varattu noin 3 viikkoa. Sesonki alkaa 19.3.2016 ja siirrämme vaunun kesäpaikkaamme.

Matkailuvaunun remontti alkoi tästä. Tämä on lähtökohtamme, ihana 80-luvun matkailuvaunu:

Keskiruskeat kaapistot, siniset verhot, kuvioidut penkit ja pehmeä sininen kokolattiamatto koko lattiassa. Ikkunoissa oli itsetehdyt ruskeat pimentimet tarrakiinnityksellä (vasemmalla), katossa muovilamppu.



Noh, tältähän ne kaikki vanhat vaunut näyttävät, eikä sitä tule edes ajateltua kun siinä asuu, mutta näin kuvissa kaikki näyttää aika karmeelta.

Tyhjensimme vaunun; irtotavarat, verhot, kokolattiamaton (yhtenä palana, tarvitsemme sitä myöhemmin) ja penkit toisesta päästä. Sitten oli työn aika.

Hioin kaikki käsiteltävät pinnat, seinät, ovet, katon, hiekkapaperilla nr 120, jonka jälkeen harjasin seinät nopeasti suurella lattiaharjalla ja imuroin irtopölyn lattialta, hyllyiltä ja pöytäpinnoita.

Maalasin kaikki maalattavat pinnat acryyli maalin pohjustimella.
Maalasin katon ja kaikki seinäpinnat puhtaan valkoisella acryylimaalilla.
Maalasin kaapinovet lämpimän harmaan sävyisellä acryylimaalilla.

Sen hetkinen tulos näytti tältä:



Oli aika laittaa lattia, jotta pääsemme rakentamaan penkit. Ostimme vaunun pituisen palan 2 metriä leveää muovimattoa. Levitin sen ulos pihakivetyksen päälle nurinpäin, alle suojakerros rakennusmuovia. Asettelin nurinpäin (!) vanhan vaunun maton ja piirsin ääriviivat paksulla tussilla. Leikkasin terävällä mattoveitsellä jättäen noin 15 cm varaa joka suuntaan, enkä leikannut ollenkaan tuota sohvapäätyä. Asetin maton vaunun lattialle jotakuinkin oikeaan kohtaan, tarkistin vain että mistään suunnasta ei puutu mattoa ja että kuvio on aivan varmasti suorassa koko vaunun pituudelta. Sitten vain aloin vaunun keskikohdasta taittamaan mattoa ja leikkaamaan, pala palalta. Sohvapäädyssä jätin maton kokonaisena tulevien uusien penkkien alle. 1-2 tuntia siinä meni mutta tulos oli aivan upea!




Lattiaan tuli muovimatto, käytännöllinen kahden koiran kanssa. Matossa on montaa harmaan sävyä ja pienikuvioinen matto sopii pieneen tilaan mielestäni paremmin kuin suurikuvioinen.

Penkit päätimme laittaa morderniksi kulmasohvaksi. Vanhat penkit olivat 60 cm syvät ja uudesta sohvasta teimme 75 senttisen jotta siinä voisi myös nukkua ja syvyys on lähempänä normaalin sohvan syvyyttä, joten siinä on mukavampi istua (huom. penkin päällyslevyt ovat noin 3 cm kapeammat, esi. patja 75 cm ja sen aluslevy 72 cm leveä). Penkkien alla kulkee ilmastointikanavat lämmitystä varten, niihin emme tehneet muutosta.

Penkit saa mieheni varmaan tänään valmiiksi. Lisää kuvia on tulossa.

Perjantai 18.3. Olemme saaneet paljon valmiiksi. Uudet sohvat ja koko olohuoneemme näyttää nyt tältä:


Pehmusteet on itse päällystetty harmaalla huonekalukankaalla. Verhoiksi tuli paksua samettimaista huonekalukangasta jotta emme tarvitsisi pimennysverhoja yöksi. Sohvan runko on maalattu samalla harmaalla kuin kaapistot. Oikealle oven viereen laitoimme liimatusta puusta hyllyn tv: tä varten. Alemman hyllytason voi irrottaa ja alla on säilytystila ja jossa myös ilmastointi kulkee.
Kattoon asennettiin yksinkertainen moderni lamppu.

Lisää uutta tulossa keittiö-osaan!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti